Får man köra odubbat på sommaren?

Får man köra odubbat på sommaren?

Får man köra odubbat på sommaren?

Det är lagligt att köra med dubbfria vinterdäck eller med dubbdäck där dubbarna är borttagna på sommaren. Många väljer att köra slut sina slitna vinterdäck under sommaren. Lägsta tillåtna mönsterdjupet på vinterdäck är tre millimeter men används de på sommaren så är lägsta tillåtna mönsterdjupet 1,6 millimeter.

Hur länge får man köra med odubbade däck?

Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Vad är bäst friktionsdäck eller dubbdäck?

Dubbdäck fungerar bättre på is. Dubbfria vinterdäck kan vara fördelaktiga för den som kör mycket på barmark. Dubbfria däck för nordiska förhållanden har generellt jämförbara vinteregenskaper med dubbade vinterdäck vid vinterväglag, utom på is.

Är det tillåtet att blanda sommardäck och friktionsdäck?

Du får inte blanda olika däcktyper så att du till exempel har dubbade däck bak och odubbade däck fram. Du får inte heller blanda sommardäck och vinterdäck. Om du kör med släp och dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag.

När får man köra med odubbade vinterdäck?

Vinterdäck 1 december–31 mars Kraven gäller även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Exempel på likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare.

Är dubbfria vinterdäck bra?

Dubbfria vinterdäck ger de mest komfortabla köregenskaperna. På snö ger dubbfria vinterdäck ett lika bra, eller bättre grepp som dubbdäck. På isigt underlag måste man köra mer försiktigt och förutseende än med dubbdäck. Dubbfria vinterdäck är komfortabla och tysta.

Är Allrounddäck bra?

Året runt-däck hela året - bra eller dåligt? Året runt-däck, friktionsdäck eller dubbfria vinterdäck är inte säkra på sommarvägarna. Deras mönster gör att du löper högre risk för vattenplaning, liksom de även ger en längre bromssträcka på torrt väglag.

Finns det Allrounddäck?

Ett allround däck eller friktionsdäck är ett däck utan dubbar. Det är enligt lag tillåtet att ha dessa på bilen året runt i Sverige. Dock är däcket utvecklat främst för vinterväglag. Både mönster och gummiblandningen i dessa däck är anpassade för vinters väglag och kyla.

Är friktionsdäck bra?

Friktionsdäck är betydligt sämre vid användning på is eller packad snö. Friktionsdäck har lägre ljudnivå och rullmotstånd när du kör på asfalt. Friktionsdäck generererar mindre slitagepartiklar och därmed mindre dålig luft när du kör i stadsmiljö. De ger mer slitage än sommardäck men mindre än dubbade vinterdäck.

Vilka vinterdäck ska man inte köpa?

De här däcken ska du inte köpa Några märken – både kinesiska och andra – som det kan vara värt att vara på sin vakt för är Linglong, Nankang, Kumho, Landsail, Nexen, GT Radial (mest känt som Champiro) och Cooper.

Får man blanda dubbfria vinterdäck med sommardäck?

Personbilars samtliga däck ska vara av samma typ och man får inte blanda dubbdäck, dubbfria vinterdäck och sommardäck på bilen. Det rekommenderas att använda samma fabrikat/modell av däck på bilens alla fyra hjul, men om man ska blanda olika bör man åtminstone ha samma på samma axel.

Relaterade inlägg: