Vad gör Aktiemarknadsnämnden?

Vad gör Aktiemarknadsnämnden?

Vad gör Aktiemarknadsnämnden?

Aktiemarknadsnämnden ska genom uttalanden, rådgivning och information verka för god sed på den svenska aktiemarknaden. Aktiemarknadsnämnden är en del av självregleringen på aktiemarknaden. Finansinspektionen har delegerat till Aktiemarknadsnämnden att uttala sig i vissa frågor inom takeover-området.

Vad är en teckningsförbindelse?

Teckningsförbindelsen är en garanti för tilldelning och ett åtagande att teckna sig när emissionen öppnar.

Vad är en övertilldelningsoption?

Övertilldelningsoptionen innebär att rådgivarna kan allokera ut fler aktier till investerarna än vad som ryms i grunderbjudandet. Därefter har rådgivarna 30 dagar på sig (i normalfallet) att bestämma i vilken utsträckning övertilldelningsoptionen ska nyttjas.

Vad är ett avstämningsbolag?

Ett avstämningsbolag är ett aktiebolag vars bolagsordning innehåller ett förbehåll om att företagets aktier ska vara registrerade i ett avstämningsregister.

Vad är god sed på aktiemarknaden?

Föreningen för god sed på värdepappersmarknadens (Föreningen för god sed) vision är att den svenska värdepappersmarknaden ska vara en av de mest välfungerande, mest långsiktigt hållbara och högst förtroendeingivande i Europa.

Vad är Stabiliseringsperiod?

att stabiliseringstransaktioner syftar till att stödja marknadspriset på värdepapperen i fråga. början och slutet på den period under vilken stabilisering kan äga rum – högst 30. kalenderdagar.

Vad är en företrädesemission?

När en nyemission genomförs med företrädesrätt har företagets befintliga aktieägarna företräde att teckna nya aktier i bolaget. En sådan emission kallas även för företrädesemission. Därefter får allmänheten chans att ansöka om rätten att köpa de aktier som inte redan tecknats av de befintliga aktieägarna.

Vad är stabiliseringsåtgärder aktier betyder?

Stabiliseringsåtgärder. I samband med exempelvis en börsnotering kan rådgivande bank och bookrunner utföra stabiliseringsåtgärder, vilket kort och gott innebär att de köper aktier i marknaden med syfte att hålla marknadspriset ”stabilt”, det vill säga högre än vad det annars hade varit.

Relaterade inlägg: