Vad ska man undvika att äta när man tar Waran?

Vad ska man undvika att äta när man tar Waran?

Vad ska man undvika att äta när man tar Waran?

Du behöver inte undvika vitamin K eller någon särskild mat när du behandlas med warfarin. En liten mängd vitamin K behövs så du inte blir för känslig för warfarin. Men det är viktigt att inte göra stora förändringar i dina matvanor. Berätta för din läkare om du inte kan äta som vanligt.

Vad har mycket vitamin K?

Hur får vi i oss K-vitamin? Kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor är mycket bra källor för vitamin K1 (fyllokinon). Kött, lever, äggula och mejeriprodukter innehåller högre halter av vitamin K2 (menakinoner).

Vad ska man tänka på när man ger Waran?

Det är viktigt att följa doseringsschemat, dels för att undvika proppbildning vid för låg dos, dels för blödningsrisken om man får för stor dos. Om en dos har missats eller fel dos getts är det viktigt att kontakt tas med sjuksköterska. Det är viktigt att man äter en allsidig kost när man behandlas med Waran.

Hur påverkar alkohol PK värdet?

Alkohol: Kortvarig överkonsumtion kan ge högre PK-INR värden t ex p g a minskat kostintag men också lägre PK-INR p g a enzyminduktion. Längre tids överkonsumtion ger vanligen ökad känslighet för AVK-behandling och högre PK-INR.

Vad kan man ta istället för Waran?

Pradaxa, med den aktiva substansen dabigatran, är nytt och har ett annat verkningssätt än Waran/Warfarin. I studierna visar det lika goda förebyggande egenskaper som Waran/Warfarin.

Är det mycket K-vitamin i jordgubbar?

Man räknar att jordgubbarna innehåller fem mikrogram K-vitamin per 100 gram. K-vitaminet har i studier visat sig vara viktigt för bland annat benbildning, immunsystem och blodkärl. Andra livsmedel som innehåller K-vitamin är till exempel broccoli och spenat.

Vilka livsmedel innehåller mest vitamin K?

Kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor är mycket bra källor för vitamin K1 (fyllokinon). Kött, lever, äggula och mejeriprodukter innehåller högre halter av vitamin K2 (menakinoner).

Varför ska man ta Waran på kvällen?

Sjukvården rekommenderar oftast att man tar Waran på kvällen Det har att göra med sjukvårdens rutiner kring mätning av PK-värdet och ändring av dos. Oftast sker provtagningen på förmiddagen så att man hinner få provresultatet och eventuellt ändra dosen till kvällen.

Relaterade inlägg: