Vad innebär hemodialys?

Vad innebär hemodialys?

Vad innebär hemodialys?

Dialys är en behandling som innebär att man renar blodet från slaggprodukter och olika toxiska ämnen, avlägsnar överskottsvatten samt reglerar elektrolyter. Dialysbehandling ordineras vid svår njursvikt, uremi, som kan vara akut eller kronisk.

Vad innebär dialys vilka olika typer av dialys finns och hur går de till?

Genom dialys renas blod från slaggprodukter och överskottsvätska på konstgjord väg. Inom dialysen finns två behandlingsformer: bloddialys (hemodialys, HD) och påsdialys (peritonedialys, PD). En påsdialys kan patienter sköta på egen hand. Bloddialys kan ske hemma, men genomförs i regel på en dialysmottagning.

Vad är det för skillnad på hemodialys och peritonealdialys?

Du kan behöva dialys en kortare tid vid tillfällig njursvikt. Det finns två former av dialys. Den ena är bukhinnedialys, som också kallas peritonealdialys eller påsdialys. Den andra är bloddialys, som också kallas hemodialys.

Vilka olika typer av dialys finns det?

Det finns olika former av dialys. I Vårdhandboken beskrivs HemoDialys (HD) och Peritoneal Dialys (PD). Peritonealdialys, som också kallas bukdialys, är en av de behandlingsformer som används vid avancerad njursvikt. Behandlingen utförs i hemmet, oftast av patienten själv.

Vad är fistel för hemodialys?

I lokalbedövning (ibland narkos) kopplar kirurgen samman en blodåder med en pulsåder (artär) på nedre delen av underarmen. Då blir trycket högre i venen med högt blodflöde och detta är en så kallad AV-fistel. Efter operationen behöver man invänta mognad av fisteln under några veckor innan man kan starta dialys.

Vilka komplikationer kan inträffa vid peritonealdialys?

Komplikationer

  • viktökning.
  • blodtrycksstegring.
  • ödem.
  • rethosta.
  • andningspåverkan.

Relaterade inlägg: