När byggdes gondolen i Åre?

När byggdes gondolen i Åre?

När byggdes gondolen i Åre?

Gondolen invigdes den av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Liften fick då namnet Olympiatoppen, men detta ändrades senare till Olympiagondolen, och sedan 2008 är den benämnd Gondolen. Övre delen av banan, med dess gamla gondoler, sedd utanför toppstationen. VM-Platån (827 m ö.

Vem byggde linbanan i Åre?

Istället förlades den – Kabinbanehuset – till vad som idag är benämnt Stjärntorget, cirka 300 meter nordväst om Åre torg, invid väg E14. Kabinbanan började byggas i februari 1975 av konsortiet Fjällbyggarna AB. Bestående av Yngve Kullenberg Byggnadsbolag från Göteborg och Hallström och Nisses Bygg AB från Sundsvall.

Hur framförs en gondol?

Hur används ordet gondol. En gondol är en långsmal flatbottnad venetiansk båt som framförs av en gondoljär. Denne får gondolen att förflytta sig genom vattnet, via vrickningar med en åra akterut.

Är gondoljär klädd i?

Föraren av gondolen som kallas gondoljären är tidsenligt klädd med svart och vitrandig tröja, bandkantad hatt och styr tack vare Gondolens konstruktion med bara en åra.

Vad kallas en Gondoljärsång?

Hur används ordet gondoljärsång? Ordet Barcaroll, Barcarolle, Barcarola med flera former avser bland annat en venetiansk gondoljärsång.

Vad gör gondoljären?

En gondol är en långsmal flatbottnad venetiansk båt som framförs av en gondoljär. Denne får gondolen att förflytta sig genom vattnet, via vrickningar med en åra akterut.

Vad heter linbanan i Åre?

Åre kabinbana, i folkmun Kabinbanan, är en kabinbana i jämtländska Åre. Den invigdes och kom i drift den , och är fortfarande det enda exemplaret i Sverige. Dess fallhöjd på 853 meter är den största i Norden för enskild linbana.

Relaterade inlägg: