Vad betyder Intercity?

Vad betyder Intercity?

Vad betyder Intercity?

Intercity (IC) är ett begrepp för ett större antal tåglinjer. Intercity betyder "mellan städer" och beteckningen avser främst olika dagtåg mellan städer på lite längre avstånd från varandra. Extra snabba motorvagnståg brukar dock inte kallas Intercity utan ha egna varumärken, såsom TGV, ICE eller X 2000.

Hur snabbt SJ snabbtåg?

Snabbtåg och Öresundståg på sträckan Malmö-Göteborg har en ökad medelhastighet sedan Hallandsåstunneln öppnats – SJ:s snabbtåg har accelererat från 1 km/h och regionaltåg kör 106 km/h i stället för 101 km/h. Restiden för snabbtågsresenärer har minskat med 24 minuter.

Vad är ett InterCity tåg?

InterCity är ett snabbt tåg. Den högsta tillåtna hastigheten är 200 km/h. Nuförtiden är InterCity vårt vanligaste tåg inom fjärrtrafiken. Förr användes expresståg, men i dag har de nästan helt och hållet försvunnit från trafiken.

Finns det toalett på SJ InterCity?

Ja, toaletter finns ombord på alla våra tåg.

Hur fort går nya X2000?

Med X2000 inleddes en ny era på de svenska järnvägarna. Det dröjde 25 år innan konkurrenterna nådde 200 km/h och kom i närheten av SJ:s restider. SJ har beställt 25 nya regionaltåg för 200 km/h och håller på att upphandla nya snabbtåg för högre hastigheter, troligen 250 km/h.

Relaterade inlägg: