När har man hashimotos?

När har man hashimotos?

När har man hashimotos?

När sköldkörtelns vävnad attackeras och bryts ner skapas en kronisk inflammation som försämrar sköldkörtelns funktion. Det är ännu oklart varför kroppens immunförsvar attackerar den egna vävnaden och angriper sköldkörteln. Hashimotos sjukdom är vanligare bland kvinnor och uppkommer oftast i medelåldern.

Hur vanligt är hashimotos?

Över en halv miljon svenskar har problem med sköldkörteln och Hashimotos är en kronisk sjukdom.

Kan man dö av hashimotos?

Vissa med Hashimotos sjukdom drabbas också av myxödem. En ovanlig men allvarlig komplikation är non-Hodgkins lymfom. Hashimotos sjukdom är ca 7 gånger mer vanlig hos kvinnor än hos män. Sjukdomen kan förekomma hos tonåringar och unga kvinnor, men det vanligaste är att det visar sig först i medelåldern.

Hur många har problem med sköldkörteln?

Hypotyreos är en av våra vanligaste kroniska sjukdomar. Risken att drabbas ökar med ålder, om man är kvinna eller har en nära släkting som är drabbad. Under 2021 behandlades 7,6 % av kvinnorna och 1,7 % av männen i Sverige med sköldkörtelhormon. Bland kvinnor över 20 år var andelen 9,7 %.

Hur många har sköldkörtelsjukdom i Sverige?

Underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige. Under 2019 behandlades nära en halv miljon svenskar för hypotyreos. Det är ungefär lika många som behandlas för diabetes.

Relaterade inlägg: