Vad är giftigt på idegran?

Vad är giftigt på idegran?

Vad är giftigt på idegran?

Hela växten är giftig, och speciellt bladen. Det är bara den yttersta röda köttiga delen runt fröet som inte är giftig, fröet i sig är dock också giftigt. Idegran är giftig hela året, men giftigast på vintern. Gamla blad anses minst lika giftiga som späda och därmed är även döda blad farliga för djur.

Finns det giftiga granar?

Alla arter av idegranar innehåller mycket giftiga ämnen - taxiner. Den exakta formeln varierar mellan arterna. Alla delar av växten med undantag av fröhyllet innehåller detta ämne. Fröhyllena är dock ätbara och söta, men fröet är mycket giftigt.

Hur ser en idegran ut?

Idegranen är, precis som andra granar, en barrväxt, och håller sig grön året om och barren är mjuka och mörkt gröna. Den har ett ganska anonymt utseende, men tack vare sin förmåga att tåla klippning och beskärning för att man kan skapa mängder av olika mönster, former och kanter på olika håll i trädgården.

Hur Formklippt idegran?

Idegran tål hård beskärning, men det bästa är ändå att beskära regelbundet för att få en tät fin växt från starten. Idegran tål beskärning bra så därför passar de också som formklippt häck och i krukor. Den bästa tiden att beskära idegran är på våren innan växtstart eller i JAS-månaderna, juli, augusti och september.

Hur snabbt växer idegran Hilli?

Hybrididegranen 'Hillii' växer långsammare än vanlig idegran (Taxus baccata), vilket innebär att den inte behöver beskäras lika ofta. Så länge den inte blir för hög kommer häcken att behålla sin form. Beskärningen bör ske på hösten, eftersom vintern försvagar häckväxten.

Hur mycket växer en idegran per år?

Idegranen är långsamväxande, den växer ca 5 till 20 cm per år.

Kan man ta skott från idegran?

Sticklingarna tas på våren, ca 7-10 cm långa, så högt upp i "bladverket" som möjligt. Använd toppskott men toppa dem INTE. Dra av ungefär hälften av barren på nedre delen av sticklingen, såra den nedre delen med ett par ytliga snitt, använd en mycket vass kniv.

Kan man toppa en idegran?

Kan beskäras på vintern, våren och sensommaren/tidig på hösten. Enar, cypress, thuja, idegran och ceder hör till denna grupp. En – beskärs i mars-april innan tillväxten kommit igång. Toppa in de grenar som sticker iväg för långt med en sekatör så att plantan hålls balanserad.

Relaterade inlägg: