Hur sönderdelas sackaros?

Hur sönderdelas sackaros?

Hur sönderdelas sackaros?

Sackaros (vanligt socker) är en disackarid som är sammansatt av monosackariderna glukos och fruktos. Men hur kan kroppen bryta ned kolhydraterna? Kroppen gör det med hjälp av olika enzym, mekanisk sönderdelning och dels med den saltsyra som finns i magsäcken.

Hur ser sackaros ut?

Kemiskt sett är sackaros en disackarid bestående av två monosackarider, glukos och fruktos. Den kemiska formeln för sackaros är C12H22O11. Sackaros kristalliseras lätt till stora kristaller som är lättlösliga i vatten.

Var spjälkas sackaros?

Snabba kolhydrater som strösocker (sackaros) spjälkas snabbt till monosackarider som diffunderar ut i blodet som glukos och upp till levern. När blodsockerhalten höjs snabbt ökar insulinpåslaget kraftigt vilket snart leder till hungerkänslor.

Var kan man hitta disackarider?

Kolhydratkällor. Spannmål, grönsaker och frukter är stora kolhydratkällor i kosten och de bidrar med viktiga kostfibrer. Bakverk, glass, godis och sötade drycker innehåller framförallt kolhydrater i form av sackaros.

Hur indelas kolhydrater?

Kolhydrater indelas traditionellt i monosackarider, disackarider och polysackarider - det vill säga sockerarter som består av en, två eller flera sockermolekyler. Exempel på monosackarider är glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker).

Relaterade inlägg: