Har den fettlösliga substansen låg eller hög Distributionsvolym?

Har den fettlösliga substansen låg eller hög Distributionsvolym?

Har den fettlösliga substansen låg eller hög Distributionsvolym?

Ett fettlösligt läkemedel ger en större distributionsvolym, medan mer vattenlösliga läkemedel ger en högre plasmakoncentration och därmed minskar distributionsvolymen.

Hur påverkar pH läkemedel och deras biotillgänglighet?

Absorption och distribution Beroende på läkemedlets kemiska egenskaper, som grad av fettlöslighet och joniseringsgrad vid fysiologiskt pH, varierar affiniteten till olika vävnader. Fettlösliga läkemedel tenderar att fördelas ut i kroppens vävnader i större utsträckning än vattenlösliga läkemedel.

Vad är ett potent läkemedel?

läkemedel som verkar på samma receptorer med potentiering av effekt och/eller biverkningar som följd.

Hur hittar läkemedlet till rätt ställe?

Personalen på apoteket brukar tala om hur du ska använda läkemedlet. Du kan alltid fråga om du är osäker. Det finns information på läkemedelsförpackningen och i den så kallade bipacksedeln, det informationsblad som följer med förpackningen. Det är viktigt att du förvarar läkemedelet på rätt sätt.

Vad kan påverka biotillgänglighet?

Bioavailability (F): Biologisk tillgänglighet eller biotillgänglighet är den del av en administrerad dos som når systemcirkulationen i oförändrad form. De vanligaste orsakerna till låg biotillgänglighet är ofullständig absorption respektive s.k. första-passagemetabolism i tarmvägg och lever.

Var kan man hitta producentobunden information om läkemedel?

Läkemedelsverket ansvarar dessutom för att ge producentobunden information om läkemedel till allmänheten, hälso- och sjukvård och andra myndigheter. Här kan du läsa mer om Läkemedelsverkets uppdrag.

Vad är C interaktion?

I Sfinx klassificeras interaktioner med avseende på klinisk betydelse från A till D. C-interaktioner definieras som kliniskt betydande, men de ska kunna hanteras med exempelvis dosjustering. D-interaktioner är kliniskt betydande och bör per definition undvikas [3].

Relaterade inlägg: