Vilka etiska dilemman kan det finnas i samband med forskning på stamceller?

Vilka etiska dilemman kan det finnas i samband med forskning på stamceller?

Vilka etiska dilemman kan det finnas i samband med forskning på stamceller?

Användningen av embryonala stamceller kan endast betraktas som ett etiskt problem om man betraktar även ett mycket tidigt embryo som en mänsklig individ. Det kan emellertid också hävdas att, då odling endast avser enskilda celler och inte hela embryon, att odlingen kan jämföras med en biopsi eller ett blodprov.

Hur används stamceller inom forskning?

Forskare hoppas kunna använda stamceller för att odla celler, vävnader och till och med hela organ i laboratorium, så att skadade organ och celler kan ersättas. Det skulle kunna leda till behandlingsmetoder och botemedel mot sjukdomstillstånd som Parkinsons, diabetes och hjärtproblem.

Hur ser olika religioner på forskning om stamceller?

Den katolska kyrkan och många kristna ser befruktningsögonblicket som livets början. I USA är embryonal stamcellsforskning omdebatterat. I vissa delstater är det helt förbjudet. Islam är den största religionen i Egypten.

Vilka sjukdomar kan man behandla med stamceller?

Stamcellstransplantationer görs för att behandla vissa former av cancer och ibland för att behandla andra ovanliga sjukdomar. Exempel på cancerformer som behandlas med stamcellstransplantation är leukemi, lymfom och myelom. Vad är stamceller?

Har vuxna pluripotenta stamceller?

Hos en vuxen individ har stamcellerna funktionen att nybilda celler i en viss typ av vävnad, exempelvis i hud, tarmvägg eller blod. Stamceller med förmåga att bilda i stort sett alla typer av celler i kroppen kallas pluripotenta. Till skillnad från de multipotenta stamcellerna förekommer de inte naturligt i kroppen.

Vad säger religion om genteknik?

Religion och genteknik framstod i debatten om stamcellsforskning som oförenliga. Religiösa företrädare avfärdades ibland utan att man tog deras ståndpunkter eller argument på allvar. De avfärdades just för att de var religiösa och ansågs konservativa, och var därmed inte värda att lyssna till.

Relaterade inlägg: