Vad innebär dialys vilka olika typer av dialys finns och hur går de till?

Vad innebär dialys vilka olika typer av dialys finns och hur går de till?

Vad innebär dialys vilka olika typer av dialys finns och hur går de till?

Genom dialys renas blod från slaggprodukter och överskottsvätska på konstgjord väg. Inom dialysen finns två behandlingsformer: bloddialys (hemodialys, HD) och påsdialys (peritonedialys, PD). En påsdialys kan patienter sköta på egen hand. Bloddialys kan ske hemma, men genomförs i regel på en dialysmottagning.

Vad innebär hemodialys?

Dialys är en behandling som innebär att man renar blodet från slaggprodukter och olika toxiska ämnen, avlägsnar överskottsvatten samt reglerar elektrolyter. Dialysbehandling ordineras vid svår njursvikt, uremi, som kan vara akut eller kronisk.

Hur fungerar peritonealdialys?

Vid PD renas blodet via diffusion inuti kroppen genom att dialysvätska leds in i bukhålan och där kommer i kontakt med bukhinnan (semipermeabla membranet). Slaggprodukter och vatten transporteras via blodkärlen i bukhinnan till dialysvätskan. Dialysvätskan består av en steril och kaliumfri saltlösning.

Vad är en Dialysfistel?

I lokalbedövning (ibland narkos) kopplar kirurgen samman en blodåder med en pulsåder (artär) på nedre delen av underarmen. Då blir trycket högre i venen med högt blodflöde och detta är en så kallad AV-fistel. Efter operationen behöver man invänta mognad av fisteln under några veckor innan man kan starta dialys.

Hur går en dialys till?

Du kan få behandling med dialys när dina njurar inte fungerar. Vid bloddialys renas din kropp genom att blodet passerar ett filter i en speciell maskin. Dialys tar bort besvär som beror på njursvikt, till exempel klåda och illamående. Du mår bättre en till två veckor efter att du har börjat med dialys.

Hur gör man peritonealdialys?

Den gamla gulfärgade vätskan i bukhålan töms ut i den tomma påsen. Därefter leds ungefär två liter klar dialysvätska in i bukhålan. Dialysvätskan drar till sig överflödig vätska och restprodukter ur blodet. Efter några timmar ska buken tömmas på vätska och ny ska fyllas på.

Vilka komplikationer kan inträffa vid peritonealdialys?

Komplikationer

  • viktökning.
  • blodtrycksstegring.
  • ödem.
  • rethosta.
  • andningspåverkan.

Vad är Fistelgångar?

En fistel innebär en epitelklädd, falsk förbindelse mellan två hålrum. Vid analfistel är förbindelsen mellan analkanalen och den perineala eller anala huden och vid rektal fistel mellan rektum och vanligen den perineala huden.

Vilka är för och nackdelar med hemodialys och peritonealdialys?

Det finns två olika dialysbehandlingar, hemodialys och peritonealdialys. Vid hemodialys genomförs oftast behandlingen på sjukhuset, där behandlingen sköts av sjuksköterskor. Fördelen med peritonealdialys är att patienterna kan vara aktiva under dialysbehandlingen och sköta behandlingen själva i hemmet.

Varför får man bloddialys?

Du kan behandling med dialys när dina njurar inte fungerar. Vid bloddialys renas din kropp genom att blodet passerar ett filter i en speciell maskin. Dialys tar bort besvär som beror på njursvikt, till exempel klåda och illamående.

Relaterade inlägg: