Vad handlar Mellanösternkonflikten om?

Vad handlar Mellanösternkonflikten om?

Vad handlar Mellanösternkonflikten om?

I Mellanösternkonflikten ingår - vid sidan av 1948 års arabisk-israeliska krig (självständighetskriget) - även en rad andra konflikter som Israel-Libanon-konflikten, sexdagarskriget och oktoberkriget. Någon palestinsk stat utropades aldrig i FN och frågan är ännu olöst.

Vilken världsdel ligger Iran och Irak?

Irak ligger i västra Asien och gränsar till Turkiet i norr, Syrien i nordväst, Jordanien i väster, Saudiarabien i sydväst, Kuwait i söder samt Iran i öster. De västra delarna av Irak är till stor del öken, men området mellan de två stora floderna Eufrat och Tigris, Mesopotamien, är fertilt.

I vilken världsdel ligger Iran?

AsienIran / Kontinent Iran (persiska: ایران), sedan 1979 formellt Islamiska republiken Iran, är ett land i västra Asien.

Vad händer i Mellanöstern idag?

Förhållandet mellan Israel och palestinierna anses vara en av världens svåraste konflikter. Under våren 2021 blossade konflikten upp igen – med våldsamma sammanstötningar i Jerusalem mellan polis och palestinska demonstranter, missilangrepp från Hamas och flygbombning av Gazaremsan.

Är Palestina med i FN?

Den 29 november 2012 antog FN:s generalförsamling, med klar majoritet, en resolution om Palestinas ställning i FN som permanent observatörsstat. Den 30 oktober 2014 blev Sverige den 135:e staten i världen att erkänna Staten Palestina.

Var är Persien?

Persien kan syfta på: Persien – före 1935 det officiella namnet på Iran.

Varför är Palestina inte med i FN?

Interpellation 2011/12:383 av Larsson, Hillevi (S) I september 2011 utropade sig Palestina som en självständig stat och ansökte om medlemskap i FN. Dess värre blev det inte mer än en ansökan eftersom USA hotade med att lägga in sitt veto i säkerhetsrådet.

Relaterade inlägg: