Får munkar dricka öl?

Får munkar dricka öl?

Får munkar dricka öl?

I tvättstugan finns några tomma ölburkar och vinflaskor på fönsterbrädet och det finns chokladaskar litet här och där. Det visar sig att munkarna får dricka alkohol, bara man gör det måttligt.

Hur mycket öl drack man på medeltiden?

Under hela medeltiden samt 1500- och 1600-talet var ölet den dominerande drycken till vardag och fest. Öl var, i alla fall under tidig medeltid, ett vanligt betalningsmedel och användes ofta som gåva. I Solberga kloster utanför Visby fick en nunna 14 tunnor öl om året, dvs en konsumtion på närmare 5 liter per dag.

Får man onanera som munk?

Onani och tankar om sex får inte komma i vägen mellan kontakten med Gud när man är munk säger broder Ingemar. Enligt broder Ingemar är sexualiteten inte ond, utan en gudagiven gåva, men allt som är gott kan missbrukas.

Vad åt och drack man på medeltiden?

Den var ofta torkad eller saltad. Alla samhällsklasser åt ungefär samma mat. Det som skilde var att de rika hade vitare mjöl och mer vetemjöl i brödet, oftare åt smör och oftare åt kött. Dessutom hade de rika mer kryddor som peppar och saffran och dessutom drack de ibland vin.

Finns det öl utan humle?

Malt och humle har länge varit traditionella ingredienser vid ölbryggning. Att tillverka öl utan humle är i dagsläget något som väldigt få bryggerier gör och då i liten skala. Tillverkningen av öl utvecklades under medeltiden i vissa kloster, och fortfarande ligger den tidens kunskap till grund för dagens bryggande.

Vad gör nunnor?

Det finns många olika klosterordnar. Franciskaner, jesuiter och dominikaner är de mest kända. Ordet kloster betyder avstängd plats, men det innebär inte att den som gått i kloster dragit sig bort från världen. Många munkar och nunnor arbetar ute i samhället, oftast med att hjälpa fattiga och sjuka.

Relaterade inlägg: