Hur fungerar en byggkran?

Hur fungerar en byggkran?

Hur fungerar en byggkran?

En typ av lyftkran är en tornkran som man brukar se vid byggen av större hus t. ex. Den lyfter med hjälp av linorna och kan lyfta olika långt ut från pelaren och även rotera. Den fyrkantiga klumpen som sitter i bakändan är en motvikt som ska motsvara lasten man lyfter.

Hur får man ner en lyftkran från en skyskrapa?

Kranen är konstruerad som en teleskopkikare, så att man löpande kan sätta in tornsektioner under den, efter hand som byggnaden blir högre. För att se till att kranen inte välter fäster man varje sektion i byggnaden.

Vad är en lyftkran gjord av?

Den vanligaste typen av mobilkran består av en teleskopisk bom av järn eller stål, fastsatt på en mobil plattform via ett gångjärn. Ett system av hydraulcylindrar eller kablar kan höja och sänka bommen. Den kraftkälla som driver hydraulpumparna är vanligtvis en dieselmotor.

Vad anger kranens lyftkapacitet?

Kranens kapacitet avgörs på hur stålvajrarna och taljorna är placerade, hur långe och starka de är, samt hur stadig lyftkranens bas och konstruktion är.

Vad kostar det att köpa en lyftkran?

Kort och gott kommer priset variera beroende på vilken typ av lyftkran det handlar om, samt från vilket företag du hyr den av och hur länge hyresperioden är på. Lyftkranens storlek, kapacitet och arbetsförmåga är ofta det som avgör priset, men i de allra flesta fall kostar det inte mer än några tusenlappar.

Hur hög är en lyftkran?

Lyftkranar i Åkersberga AB
LyftkranMax lyftkraftBomlängd/rak bom
Tadano30 ton31 meter
Liebherr 1055 (kan radiostyras)55 ton40 meter
Liebherr 1060 (kan radiostyras)60 ton48 meter

Relaterade inlägg: