Kan högt blodtryck ge värk i benen?

Kan högt blodtryck ge värk i benen?

Kan högt blodtryck ge värk i benen?

Minst var tionde person över 65 år har förkalkning i benens pulsådror och får ont i benen vid gång. Förkalkningen drabbar hela hjärt- och kärlsystemet och kan få allvarliga följder. Hjälp till rökstopp är det som på sikt är mest angeläget, tillsammans med behandling av övervikt, högt blodtryck och höga blodfetter.

Kan man ha åderbråck som inte syns?

Åderbråck är ingen "kärringkrämpa"! De blåaktiga "ormarna" på låren, vaderna, i knävecken eller på anklarna kan dyka upp redan när man är några och tjugo. Man kan också ha besvär av åderbråck som ligger så djupt att de inte syns utanpå benet. Tidiga symtom är trötthet och svullnadskänsla i ben och vrister.

Kan man få ont i benen av blodtrycksmedicin?

Plendil är en s.k. kalciumantagonist, som, liksom Atacand, utvidgar blodkärlen (artärerna). Mekanismen med vilken de två medicinerna fungerar är dock lite olika. Plendil kan utvidga de små blodkärlen så kraftigt att den förorsakar rodnad och lokal svullnad, oftast i benen. Under dagen samlas det då vätska i benen.

Hur vet man om man har åderbråck?

Åderbråck ser ut som blåaktiga, knöliga upphöjningar på benen. Oftast beror åderbråck på att trycket i benens blodådror har ökat, vilket gör att blodådrorna utvidgas och blir mer synliga. Det är inte säkert att du får besvär om du får åderbråck.

Hur känns åderbråck i underlivet?

Åderbråck i underlivet beror på att livmodern trycker mot de stora blodkärlen i bäckenet. Dessutom har man en ökad blodmängd och hormoner som påverkar blodkärlen. Åderbråck brukar göra blygdläpparna svullna. Det kan kännas som ett tryck i underlivet och ibland kan blodådrorna synas.

Relaterade inlägg: