Hur har lummelundagrottan bildats?

Hur har lummelundagrottan bildats?

Hur har lummelundagrottan bildats?

Dess ursprung är ett korallrev långt nere vid ekvatorn som under 400 miljoner sakta rört sig uppåt till sin nuvarande plats mitt i Östersjön. Kalksten utgör en perfekt miljö för håligheter att bildas i. Grottan i Lummelunda är ett bra exempel på det.

Vem hittade lummelundagrottan?

En av ”De tre pojkarna”, de som 1950 upptäckte ingången till det inre delarna av Lummelundagrottorna, avled i december 2013. Sommaren 1948 började Percy Nilsson, Örjan Håkansson och Lars Olsson, tre tonårspojkar från Visby, att utforska de yttre delarna av Lummelundagrottan.

Hur lång tid tar lummelundagrottan?

Hur lång tid tar turerna i grottan? Den ordinarie guidningen tar ca 30 min, Mörkerturen ca 40 min och Barnturen ca 25 min. Får jag ta med barnvagn in i grottan? Nej, barnvagnar är inte tillåtet i grottan.

Vad är stalaktiter gjort av?

Starten på en stalaktit är en droppe mineraliserat vatten. När dropparna faller lämnar de spår av kalcit. Kalcit är ett mineral som består av kalciumkarbonat, varför det fälls ut i kontakt med vatten. Under åren, efter nedgången av successiva mineraliserade droppar, deponeras mer och mer kalcit och ackumuleras.

Vad kallas en Droppsten som växer som en tapp från taket i en grotta?

Är vattnet tillräckligt kalkhaltigt bildas droppstenar i grottan. Växer de neråt kallas de stalagtiter, växer de uppåt kallas de stalagmiter. Inne i stenarna finns information att hämta om temperatur, nederbörd och växtlighet, förutsatt att man kan avläsa de subtila signalerna.

Relaterade inlägg: