Vad betyder TLD?

Vad betyder TLD?

Vad betyder TLD?

En TLD, kort för top level domain, eller toppdomän, är det sista segmentet av ett domännamn – den del som kommer efter den sista punkten. Det vanligaste exemplet är .com, men det finns en hel värld av olika toppdomäner, som vi kommer att gräva ner oss i under den här artikeln.

Vilka är toppdomäner?

ToppdomänAnvändningsområdeStatus
.acAscensionAktiv
.adAndorraAktiv
.aeFörenade ArabemiratenAktiv
.afAfghanistanAktiv

Hur många toppdomäner finns det?

För närvarande används drygt 240 olika toppdomäner. Dessa delas in i två grupper, nationella toppdomäner (country code Top Level Domain, ccTLD) och generiska toppdomäner (generic Top Level Domain, gTLD).

Vilka toppdomäner har Sverige?

. se är den svenska toppdomänen. På samma sätt har andra länder sina egna toppdomäner.

Vad menas med org?

org är en toppdomän som används i domännamnssystemet. Namnet härstammar från det engelska ordet "organization". Det var en av de första toppdomänerna och skapades i januari 1985 tillsammans med domänerna edu, gov, mil, net, com och arpa. Domänen har sedan 1 januari 2003 administrerats av Public Interest Registry.

Vad betyder domän på svenska?

Ett domännamn är en blandning av en adress och en identitet på internet. Domännamnet är det du skriver in i din webbläsare för att komma till webbplatsen du vill besöka, till exempel svt.se eller som i vårt fall internetstiftelsen.se.

Vad menas med en språklig domän?

Språkliga domäner är användningsområden för språk, och de kan definieras som olika stora eller små. Exempel på domäner är naturvetenskaplig högskoleutbildning, reklamens värld eller området dataspel.

Relaterade inlägg: