Hur visar sig affektiva störningar vid schizofreni?

Hur visar sig affektiva störningar vid schizofreni?

Hur visar sig affektiva störningar vid schizofreni?

Sjukdomen har symtom som liknar bipolärt syndrom, som nedstämdhet eller sjuklig upprymdhet, och ofta svår ångest. Även symptom som påminner om schizofreni, som bisarra vanföreställningar och hallucinationer. Symtomen kan vara dramatiska och innebära impulsiva självmordshandlingar.

Vad är Desorganiserat beteende?

Med desorganiserat tal och beteende avses tal och beteen- de som inte hänger ihop i meningsfulla målinriktade se- kvenser. Det kan handla om talflöde där innehållet inte hålls ihop och går förlorat i formuleringar som tappar tråden, eller i svårare fall med neologismer och obegriplig meningsbygg- nad.

Vad krävs för att få diagnosen schizofreni?

För att diagnosen schizofreni skall kunna sättas måste det finnas två eller fler av följande symtom:

  1. Hallucination.
  2. Vanföreställningar.
  3. Desorienterat tal.
  4. Påtagligt desorganiserat eller katatont beteende.
  5. Desorganiserat beteende.
  6. Negativa symtom.
BE

Vad är en affektiv störning?

Med affektiva störningar avses i första hand depression, men också till exempel bipolär sjukdom, som innebär att perioder av depression varvas med perioder av mani och symtomfria perioder. Depression kan syfta på ett psykologiskt tillstånd eller en diagnostiserad sjukdom.

Vad är en hallucination?

Hallucinationer är de sinnesintryck som du kan uppleva under en psykos. Du kan till exempel höra röster eller ljud som ingen annan hör. Du upplever dem som verkliga, fast det inte stämmer med verkligheten. Ibland går det att känna igen rösterna, men de kan också uppfattas som främmande.

Relaterade inlägg: