Hur sprider sig ekar?

Hur sprider sig ekar?

Hur sprider sig ekar?

Ekens frön kallas för ollon. Dessa sprids med hjälp av fåglar och ekorrar som glömt bort var de gömt sitt matförråd. Man använde ekollon förr för att dryga ut kaffe eller mjöl för brödbak.

Hur mycket växer en ek?

En friväxande ek som är grövre än en meter i diameter brukar ha en årlig tillväxt av omkretsen på 1 - 1,5 cm. Under mycket goda förhållanden kan denna t.o.m. överstiga 2 cm.

Vilka djur bor i ekar?

Särskilt värdefulla är ekar med håligheter och med ytor av död ved. I hålrum lever och utvecklas mängder av olika skalbaggsarter, blomflugor och andra småkryp. Här är också bostäder åt fåglar och fladdermöss. I den döda veden lever olika svampar, skalbaggar, fjärilar och steklar.

Hur får man ek att växa?

Vid plantering rekommenderas näringsrik jord men ek växer i princip överallt utom där det är fuktigt. En forskarrapport från Spanien visar att sydeuropisk ek i buskvegetation både har högre överlevnad och bättre tillväxt.

Vilka djur äter ek?

Ringduvor, skogsmöss, ekorrar och andra djur äter gärna ekollonen, vilka snart täcks av trädens fallande blad och blir svårare att finna. Nötskrikan samlar ekollon, flyger iväg och hackar ned dem i marken på mer ljusöppna ställen där eken trivs.

Relaterade inlägg: