Finns det tryffel på Öland?

Finns det tryffel på Öland?

Finns det tryffel på Öland?

I Sverige finns det cirka 65 arter och en av dessa, den svarta tryffeln – bourgogne- eller sommartryffel, finns i större delen av Europa bland annat på Gotland och Öland som är dess nordligaste växtplats. I dag odlas den svarta tryffeln på många ställen på Gotland.

I vilka länder växer tryffel?

Svart tryffel (Tuber melanosporum) växer framför allt i Frankrike, Spanien och Italien, ofta under ekar. Den mest kända svarta tryffeln kommer från Périgord i Frankrike. Sommartryffel/Bourgognetryffel (Tuber aestivum) odlas i Danmark och Sverige. Beroende på när den mognar kan den också kallas svart hösttryffel.

Vilka djur letar efter tryffel?

Många äkta tryfflar används som matsvamp eller krydda och några arter anses vara delikatesser. Tryffel uppsöks med hjälp av tryffelsvin och för ändamålet särskilt tränade så kallade tryffelhundar.

Är det tryffel i chokladtryffel?

Chokladtryffel är en liten chokladboll av smält mörk choklad tillsammans med grädde, så kallad ganache (läs mer > Om ganache, chokladkräm). Ibland bara kallad tryffel, vilket inte skall förväxlas med tryffelsvamp.

Kan man hitta tryffel i Sverige?

Tryffeln växer och skördas under jord till skillnad mot många andra delikata svampar som tex, kantarell och karl-Johan. För att tryffeln ska trivas måste den växa tillsammans med ett träd tex hassel, bok eller ek. Bourgognetryffel, sommartryffel växer utbrett på Öland och Gotland i deras kalkrika jordar.

Varför heter det tryffel choklad?

Massan kan användas som fyllning i praliner, rullas till bollar som pudras med kakao eller doppas i smält choklad. Namnet härrör sig till bollarnas form, som påminner om tryffelsvampen.

Kan man frysa in choklad tryffel?

Hit kan du förbereda om du vill och frysa in tryfflarna. Ställ dem inte för tätt ihop, täck väl och frys in, de håller sig upp till 2 månader. Vänd i kakao eller nötter, förvara i kylen fram till servering.

Relaterade inlägg: