När bröt pandemin ut?

När bröt pandemin ut?

När bröt pandemin ut?

Det finns olika uppgifter om när första sjukdomsfallet inträffade – det som brukar kallas för indexfall. Det första kända fallet kan dock spåras till Wuhan den 1 december 2019 och under december månad ökade antalet fall i Hubei-provinsen gradvis.

Var kommer namnet Corona ifrån?

Namnet kommer från att viruset ser kronliknande ut i ett förstorat tillstånd. Det finns ett flertal olika coronavirus ‒ de flesta kan ses hos olika djurarter. Några få typer av coronavirus kan smitta mellan djur och människor. Totalt finns sju typer av coronavirus som kan drabba människor.

Var bröt Corona ut?

Sjukdomsfall har även rapporterats från flera andra länder, samtliga med koppling till staden Wuhan i Kina. Det nya viruset tillhör coronafamiljen. Oftast orsakar sådana virus bara milda infektioner hos människor, men till samma familj hör även sars och mers som kan ge allvarligare symtom.

Är det ingen pandemi längre?

Folkhälsomyndigheten lämnade den 3 februari 2022 en hemställan till regeringen om att bereda frågan att sjukdomen inte längre ska anges som en allmänfarlig sjukdom eller en samhällsfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen.

Är pandemin Samhällsfarlig?

Den 1 april klassas covid-19 inte längre som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Covid-19 är fortsatt anmälningspliktig, och Folkhälsomyndigheten har beslutat att covid-19 även fortsatt ska smittspåras i verksamheter som vårdar eller har omsorg om personer med en hög risk att bli allvarligt sjuka av covid-19.

Relaterade inlägg: