Vad innebär det att vara fastighetsägare?

Vad innebär det att vara fastighetsägare?

Vad innebär det att vara fastighetsägare?

Att vara fastighetsägare är ett stort ansvar. Samma ansvar gäller för alla former av fastighetsägare: privata, kommunala eller bostadsrättsföreningar. Du som är fastighetsägare har ansvar för att fastigheten fungerar som den ska och att ingenting riskerar att skada miljön eller hälsan för de boende.

Vad innebär det att äga hus?

Att bo i äganderätt innebär att du äger fastigheten, det vill säga bostaden och marken den är placerad på. När du äger din bostad får du bestämma fullt ut över ditt hem, utan att någon lägger sig i. Du har möjlighet att hyra ut eller fritt överlåta huset till vem du vill.

Kan man äga ett hus utan lagfart?

En lagfart måste finnas för att bevisa att man äger en fastighet. En lagfart är därmed närmast ovärderlig i juridisk mening, eftersom det tydliggör ditt förvärv av fastigheten.

Vad ska ingå i driftkostnaden för en fastighet?

Vad är driftkostnad? Driftkostnad är de kringkostnader du har för att kunna bo i din bostad. Det kan till exempel vara utgifter som hemförsäkring, el, vatten, sophämtning och samfällighetsavgifter. Till driftkostnader räknas dock inte amortering eller ränta på ditt bostadslån.

Vad händer om man inte sökt lagfart?

Om man inte söker lagfart och betalar överlåtelseskatt inom 6 månader måste man betala förhöjd överlåtelseskatt. Överlåtelseskattebeloppet stiger halvårsvis med 20 procent från det ursprungliga skattebeloppet. Maximalt innebär höjningen en fördubbling av skatten.

Relaterade inlägg: