Vad betyder a t på däck?

Vad betyder a t på däck?

Vad betyder a t på däck?

A innebär minst rullmotstånd, G mest rullmotstånd. Och det handlar om cirka 0,5 liter per 100 kilometer. Kör du 15 000 km/år sparar du ca 75 liter bensin, omkring 100 euro, med ett A-graderat däck jämfört med ett som är G-klassat.

Hur bra är Åretruntdäck?

Fördelar med året-runt-däck Det gummi som året-runt-däck tillverkas av är vanligtvis hårdare än det i nordiska vinterdäck, men inte fullt lika hårt som gummit i sommardäck. Gummiblandningen gör därför att året-runt-däck har bättre egenskaper för körning på barmark än både dubb- och vinterdäck har.

Vad betyder alla tecken på bildäck?

Om däcket är märkt med 195/65 R16 så står den första siffran för däckets bredaste del i millimeter. Den andra siffran, som är 65 i exemplet står för höjden på ditt däck angett med procent av bredden. R står för radialdäck och 16 står för fälgdiametern.

Vad är skillnad på SUV-däck och vanliga?

På grund av dess unika karaktär, såsom fyrhjulsdrift och möjlighet till terrängkörning, kräver dessa bilar däck som har både en robust konstruktion och slitstarka däcksidor. Däcken skiljer sig ifrån vanliga däck genom att de är för fordon med stor vikt, en högre hastighet och drift i terrängförhållanden.

Får man köra med MS däck året runt?

Enligt transportstyrelsen är året runt-däck olagliga på vintern – det räcker inte med att däcken är märkta "M+S" på sidan (Mud & Snow). Branschorganisationen STRO uppdaterar varje år sin lista med godkända vinterdäck som uppfyller Transportstyrelsens krav.

Vilka året runt-däck är godkända i Sverige?

Året-runt-däck är godkända att använda just året runt. De ska med andra ord vara avsedda för såväl vinter- som sommarväglag då de är märkta med M+S samt alptopp och snöflinga. Vilket gör dem godkända för vinterbruk i Sverige och eftersom de är dubbfria är de automatiskt godkända som sommardäck.

Relaterade inlägg: