Hur sköter man en stäppsalvia?

Hur sköter man en stäppsalvia?

Hur sköter man en stäppsalvia?

Vattna ordentligt under etableringsåret, men jorden ska torka upp mellan vattningarna. Sen kan salvior tåla små perioder av torka, men mår givetvis bäst av en jämn bevattning. Klipper man ner stäppsalvia och skogssalvia direkt efter första blomningen, kommer en ny frisk grönska och blomning framåt sensommaren.

Hur klipper man ner stäppsalvia?

Innan salviorna blommat färdigt klipper jag ner dem till ca hälften och då kommer de igen med en andra, om än lite svagare, blomning. Det känns hårt att klippa ner dem när de fortfarande är fina men jag tycker att det är värt det. Jag hade salvior som blommade hela sommaren sen.

Vilken stäppsalvia är bäst?

De flesta sorter av stäppsalvia blommar i olika nyanser av blåviolett. De mustiga, mörkare tonerna är särskilt värdefulla i intensivt ljus och kanske de som allra bäst framhäver gästande fjärilars vingar. 'Ostfriesland' och 'Blaukönigin' är exempel på sorter med mörkt blåvioletta blommor.

Vilken Salvia är perenn?

Stäppsalvia, Salvia nemorosa, är en mycket populär perenn som förgyller sin plats i rabatt eller kruka. Ur det täta grågröna bladverket sträcker sig stadiga, upprätta stjälkar som toppas med ett vackert blomax. Färgen på blommorna varierar, beroende på sort, mellan blåviolett, purpurrosa och vitt.

Kan man klippa ner stäppsalvia på hösten?

hösten behöver man inte klippa ner stäppsalvian (man behöver inte klippa ner några perenner på hösten för den delen) och den gör sig ofta rätt fint som vinterståndare, speciellt om man inte har klippt tillbaka den, utan att den har fått förvedas.

Kan stäppsalvia övervintra i kruka?

Snöflingan blommar redan fint, salvian är på gång och när den har blommat över kommer jätteverbenan. Stäppsalvian övervintrar i krukorna, snöflingan och jätteverbenen byts ut varje år. Krukorna vilar på fina lejontassar inköpta under en semesterresa i Toscana för en del år sedan.

Hur klippa ner salvian?

Tidig vår är en bra tid att beskära salvian. Om löven klipps bort innan vintern kan växten få det svårt att övervintra. Nu i februari kan skotten klippas ner till ungefär 5 cm. När du har beskurit salvian och vädret blir bättre kommer den att skjuta nya skott och bli yvigare.

Är salvia en perenn växt?

Salvia som sommarblomma, perenn kryddsalvia, prydnadsväxt eller medicinalväxt. Eftersom salvian har en stor släkt så finns det givetvis ett flertal olika användningsområden att ta ställning till innan du bestämmer dig för vilken salvia det är som du är ute efter.

Hur övervintrar man stäppsalvia?

I milda klimat är stäppsalvian halvt vintergrön, men hos oss övervintrar den med gröna bladrosetter närmast marken och övervintringen är i allmänhet mycket säker om man uppfyller dess krav på god dränering. Lerjord med stående vattenpölar gillar stäppsalvian inte, då kilar den ganska snabbt vidare.

Hur skyddar man perenner i kruka att övervintra?

Övervintra eller inte Vill du övervintra dem behöver rötterna skyddas mot kylan, det bästa är att gräva ner dem i jorden för att till våren plantera dem i krukor igen. Du kan också ställa krukorna närmare huset och packa in dem med isolerande material.

När ska jag klippa ner mina växter?

När nattemperaturen håller sig till några få minusgrader och man börjar ana nya skott är det dags att klippa ner. Använd en ren och vass sekatör eller häcksax och klipp av stjälkarna en liten bit ovanför marker.

Relaterade inlägg: