Vad menas med jämkning av skatt?

Vad menas med jämkning av skatt?

Vad menas med jämkning av skatt?

Jämkning innebär att din huvudutbetalare gör ett lägre eller ett högre skatteavdrag från inkomsten än vad som ska göras enligt skattetabell. Syftet är att uppnå bättre överensstämmelse mellan preliminär skatt och din slutliga skatt.

När gör man Skattejämkning?

En ansökan om jämkning för innevarande år kan göras när som helst under året, men senast den 30 november. Om du vill att jämkningsbeslutet ska gälla från och med januari behöver du göra ansökan senast den 14 november året innan. En jämkning gäller som längst till årets slut.

När får man besked om uppskov?

Du kan begära slutligt uppskov om du har köpt en ny bostad och flyttat in i den senast den 2 maj året efter det år som du sålde din gamla bostad. Du begär slutligt uppskov samma år som du deklarerar försäljningen.

Vad är kapitalvinstskatt?

Kapitalvinstskatt. Kapitalvinstskatt beräknas vanligtvis med 30% av kapitalvinsten. Kapitalvinst är den vinsten vid avyttring av tillgångar som till exempel fastighet eller värdepapper. Med avyttring menas försäljning, byte eller liknande överlåtelse. Så beräknas kapitalvinstskatt.

Vad är skattereduktion för kapitalvinster?

Kapitalvinster beräknas nominellt och är med några undantag skattepliktiga till 100 procent. Överskott beskattas med en separat statlig skatt på 30 procent. Kapitalförluster är i regel bara avdragsgilla till 70 procent. Underskott ger rätt till skattereduktion med 30 procent upp till ett underskott på 100 000 kronor.

Hur beskattas kapitalförluster?

Kapitalvinster beskattas vid avyttringen (= vid försäljning, byte och liknande). Kapitalvinster beräknas nominellt och är med några undantag skattepliktiga till 100 procent. Överskott beskattas med en separat statlig skatt på 30 procent. Kapitalförluster är i regel bara avdragsgilla till 70 procent.

Vad är inkomst av kapital?

Till inkomst av kapital hänförs sådana inkomster och utgifter som inte ska hänföras till näringsverksamhet eller till tjänst. Till kapital hör t.ex. uthyrning av privata tillgångar, utdelning på aktier, vinst vid försäljning av tillgångar och ränteutgifter. Det saknar betydelse om inkomsterna/utgifterna är löpande eller tillfälliga.

Relaterade inlägg: