Vad betyder Avtalspensionär?

Vad betyder Avtalspensionär?

Vad betyder Avtalspensionär?

Statligt anställda har PA-16 De som jobbar inom staten har en kollektivavtalad tjänstepension som kallas PA 16. Avtalet för tjänstepensionen är mellan Arbetsgivarverket och fackliga organisationer. Valcentralen för PA 16 är SPV (statens pensionsverk).

Hur stor del av arbetsgivaravgiften går till pension?

Ålderspensionsavgiften är en del av de arbetsgivaravgifter på totalt 31,42 procent av lönen som ditt företag betalar in till Skatteverket. Precis som vanliga löntagare får du också tillgodoräkna dig den allmänna pensionsavgiften, som är 7 procent av din lön som du skattar för.

Vad menas med KPA?

Sveriges Kommunanställdas Pensionskassa grundas 1922. 1956 Kommunernas Pensionsanstalt (KPA) bildas av Svenska landskommunernas förbund, Svenska landstingsförbundet och Svenska stadsförbundet.

Vad är KPA tjänstepension?

Vi är det pensionsbolag som är förvalsalternativet för dig som är anställd inom kommun eller region. Hos oss placeras din tjänstepension i en traditionell försäkring med återbetalningsskydd. Det är ett tryggt och bekvämt pensionssparande. Vi ger dig ett garanterat pensionsbelopp och vi sköter alla placeringar åt dig.

Vem är dom som får 600 kr mer i pension?

Har du inkomstgrundad pension mellan 9 2 kronor per månad före skatt, kan du inkomstpensionstillägg om du också: Har fyllt 65 år, om du är född 1957, och fyllt 66 år om du är född 19, och tar ut inkomstpension och/eller tilläggspension.

Hur mycket betalar man i arbetsgivaravgift för en pensionär?

Arbetsgivaravgiften blir lägre från och med januari det år du som arbetstagare ska fylla 66 år. Den blir 10,21 procent istället för 31,42 procent. Dessutom upphör arbetsgivaren att betala in pengar till din tjänstepension vid 65 års ålder. Det gäller för de flesta tjänstepensionsavtal.

Vad är ett långsiktigt sparande till pension?

Eget sparande till pension. Som företagare får du inte tjänstepension som de flesta anställda får. Sparar du 4,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension. Se hela din pension och gör en pensionsprognos.

Hur ska du tjäna in till din pension?

Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension. För att du ska få samma pension som om du vore anställd behöver du ta ut lön eller överskott samt betala in avgifter och skatter. Du behöver också kompensera den uteblivna tjänstepensionen genom ett eget sparande.

Hur många anställda får tjänstepension från arbetsgivaren?

Förutom allmän pension får de flesta anställda tjänstepension från sin arbetsgivare. Som företagare måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen genom eget sparande till pensionen. En tumregel brukar vara att du sparar cirka 4,5 % av din lön. Det motsvarar vad de flesta arbetsgivare betalar in till sina anställda i tjänstepension.

Relaterade inlägg: